Festtale til Krimimessen 2023

Lørdag den 25. marts var der festmiddag på årets Krimimesse i Horsens. Jeg holdt festtalen, og den lød sådan her.

Read More

Bogen i en brydningstid

Det er banalt at konstatere, at alting forandrer sig, men det er også brutal virkelighed, som alle vegne kræver aktiv stillingtagen. Også for den danske bogbranche. Her er nogle af de vigtigste brudflader.

Read More

Lyst, læsning og tandbørstning

Er det ikke nærmere sådan, at ganske mange færdigheder - fra tandbørstning til læsekompetencer - fordrer en vis mængde slid, pligt og gentagelse, før de sidder i skabet? Faktisk kan jeg ikke komme i tanke om en eneste færdighed af betydning, hvor det ikke er tilfældet.

Read More

Storm på normer og sund fornuft

Laura Rosenvinge (S): “Når det handler om at opdrage vores børn til, at der ikke findes normalitet, hvad køn og seksualitet angår (...) så er det for vigtig en opgave bare at overlade til forældrene.”

Read More

Fællesskab, fordybelse og Bob Dylan

Undersøgelse på undersøgelse har de seneste mange år dokumenteret, at det står skidt til med trivslen blandt danske unge. Ikke bare som et coronafænomen, men som noget langt mere omfattende. Bob Dylan har måske svaret.

Read More

Et stadigt grimmere Danmark

Banegårde, hospitaler, skoler, rådhuse og andre administrationsbygninger demonstrerede ikke bare begavet funktionalitet, men knæsatte et kvalitetsniveau, der sømløst kunne gives videre til efterfølgende generationer.

Read More

Retten til fortiden

Det vil være i eftermælets interesse, at rettigheder bliver håndteret med en vis largesse, da de ellers risikerer at glide ud af den kollektive bevidsthed.

Read More

Frihedsmuseum uden forskere

Besættelsestiden er en historie, som politisk både kan bruges og misbruges, hvilket blot understreger behovet for, at den hele tiden forvaltes med den størst faglige kyndighed.

Read More

Noget om autoriteter

Autoriteter er altid under beskydning. Nogle gange med god grund, men ofte alene fordi mindre ånder synes, at det nu skal være deres tur til at få opmærksomhed.

Read More

De nødvendige nicher

Man må derfor også spørge, om det nu er klogt af DR at satse hele butikken på at nå de mange til det samme frem for at nå endnu flere til noget forskelligt?

Read More

Kan man lytte til musikere, der støtter frikirker?

En pæn del af de kunstnere, jeg sætter højst, er ikke typer, jeg ville råde mine nærmeste at pleje privat omgang med, selv om jeg på det varmeste vil anbefale dem som kunstnere.

Read More

Den italesatte virkelighed

Foucault, der i sin tid gik i brechen for pædofili og begejstret applauderede ayatollah Khomeinis blodige præstestyre i Iran, er i dag sammen med Judith Butler (filosof, sociolog og queer-teoretiker, red.) blandt de mest ombejlede tænkere.

Read More

Frigiv DRs arkiv

DRs mediearkiv skal bringes til ære og værdighed og skabe værdi for alle og enhver.

Read More

Kunst og kunstnere, kunstnere og slyngelstater

Det bør være muligt at skelne mellem en usympatisk kunster og dennes kunst, selvom det lige i kampens hede måske er et lidt for stort krav.

Read More

Identitetspolitikken er reel og et stort problem

Kronik i Politiken. En tilrettet og udvidet udgave af det indlæg jeg i forrige uge bidrog med til høring om identitetspolitik på Christiansborg.

Read More

En reaktionær strømning

Henrik Dahl og Morten Messerschmidt havde den 3.3.22 inviteret til høring om identitetspolitik i Proviantgården. Jeg sagde følgende.

Read More

Der kom (engang) et brev

Det er ikke kun særlinge, der mener, at man i den trykte bog finder noget værdifuldt, som man ikke får fra de digitale tilbud.

Read More

Et originalt tyveri

»Mærkeligt,« skulle Niels Bohr have sagt. »Førhen tog det en måned at male et billede og fem minutter at forstå det. I dag er det nærmest omvendt!«

Read More

Kampen mod universalisme

Identitetspolitik er for venstrefløjen et opgør med den hvide, heteroseksuelle mand. For højrefløjen er det en kamp mod eliter, globalisering og modernitet. For begge parter er det et oprør mod meritokrati, universalisme og fornuft.

Read More

Gustne tider for humaniora

Humaniora har ikke mange støtter i de beslutningsbærende lag, og det er ikke bare en skam. Det er også en fejl.

Read More