Bezos - åbenhedens modstander

Berlingske den 19. februar 2020

Så var der sagen med de 720 psykologer, der gamblede med deres fags anseelse og forlangte en bog om opdragelse trukket tilbage (»Godnat og sov godt« ), alene fordi de fandt den usympatisk.

Så var der lægen Ida Donkin, der ville have shamanen Shaman Dureks bog »Spirit hacking« stoppet, endnu inden den var udkommet, fordi den vist nok gjorde sig nogle uvidenskabelige tanker om forholdet mellem spiritualitet og sygdom. Noget man som fagperson måtte lægge afstand til, for tænk nu, hvis man forvekslede en udgivelse inden for new age-genren med en medicinsk fagbog?

Og så var der al det halløj med den kinesiske ambassade, der ville have en undskyldning over en ellers perfekt ramt satiretegning om sammenhængen mellem stabiliteten i den totalitære supermagt og udbredelsen af den dødelige virus corona.

Og nu, hvor de var i gang, ville de også have Jens Galschøits midlertidige, men for altid grimme skulptur fjernet fra Christiansborg Slotsplads. Den fortalte åbenbart et eller andet om situationen i Hong Kong, og det skulle den bare ikke! Sådan har hver dag sin variant over temaet ytringsfrihed kontra krænkelsesparathed og med den lynhurtige følgeslutning, at noget skal forbydes.

Kunne man dog ikke bare nøjes med at kritisere det, man ikke bryder sig om?.

Nu melder verdens suverænt største boghandel, Amazon, sig så ind i kampen.

De er gået i gang med at rydde op i udgivelser, de finder anstødelige. Her i starten mest udgivelser af højreekstremistiske forfattere som den tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke og grundlæggeren af det amerikanske nazistparti, George Lincoln Rockwell, ligesom de har forbudt titler som »The Ruling Elite: The Zionist Seizure of World Power« og »A History of Central Banking and the Enslavement of Mankind«.

Amazon har ifølge The New York Time forbilledligt klart forklaret en forhandler, at de »forbeholder sig retten til at afgøre om det tilvejebragte indhold giver en acceptable oplevelse (hos kunderne).« Den her pludseligt opståede omsorg for læserne har videre ført til, at Amazon har fjernet svastikaer og andet nazi-bling-bling fra illustrationerne i en fiktiv fortælling om en nazistisk magtovertagelse af Amerika, »The Man in the High Castle: Creating the Alt World«.

Selvom man umiddelbart kan fryde sig over, at der dermed bliver lagt en dæmper på rabiat tågesnak, så må man også indse, at det sker på bekostning af en helt grundlæggende frihed, nemlig friheden til at kunne sige, trykke og distribuere, hvad vi vil. Også det grimme, sære og upopulære.

Når nu det private foretagende Amazon, verdens største i øvrigt, slår sig op som dommer over, hvad vi andre må læse, så er der noget skingrende galt.

Da virksomheden i 1998 endnu var ung, slog grundlæggeren JeffBezos ellers fast, at »vi vil gøre alle bøger tilgængelige. Den gode, den onde og den virkeligt slemme!« Den gang var Bezos i åbenhedens tjeneste. I dag har han meldt sig som dens klokkeklare modstander.