Skæbnestund for Lex.dk

Berlingske den 29. oktober 2021

Det er i disse måneder, det afgøres, om den mest ambitiøse samling af faktuel viden, der er akkumuleret på dansk, skal overleve eller dø.

Det drejer sig om det digitale opslagsværk lex. dk, der lige nu drives for en særbevilling på Finansloven, men som, når den rinder ud, må dreje nøglen om. Der er ikke flere ressourcer til rådighed, og der er ikke nogen markedsløsning mulig i form af reklamer, abonnementsbetaling eller styksalg. Det er blevet grundigt testet, og det kan ikke lade sig gøre.

Behovet for lex.dk er ellers tydeligt.

Hver måned besøges sitet af mere end 1,2 millioner unikke brugere, der læser cirka tre millioner artikler. Dermed er det en af Danmarks mest besøgte hjemmesider - og med god grund. I undersøgelser svarer 81 procent af dem, der kender lex. dk, at de er enige i, at man kan stole på indholdet.

Særlig stor er tilliden hos yngre aldersgrupper.

Lex.dk består af Den Store Danske, Trap Danmark og Den Danske Ordbog suppleret med interessante informationer fra offentlige databaser fra Slots-og Kulturstyrelsen, Nationalmuseet, Rigsarkivet og Det Kongelige Bibliotek, for eksempel om 3.845 fredede bygninger og cirka 34.000 fredede fortidsminder.

I alt er der 220.000 artikler skabt ved investeringer på i alt cirka 800 millioner kroner fra fonde og private forlag. Alt dette stilles vederlagsfrit til rådighed for danske studerende og enhver borger i øvrigt.

Alle artikler er fagfællebedømte, signerede af navngivne forfattere, ligesom det er fagansvarlige redaktører, der styrer processen. Over det hele svæver et Videnskabeligt Råd med repræsentanter fra alle otte universiteter og fra sektorforskningen og med professor Anja C.

Andersen for bordenden.

Hele ideen med lex.dk er at styrke den almene dannelse gennem dansk skrevet, forskningsbaseret viden, der kan trække »synsninger« ud af diskussioner og i stedet lade uenigheder basere sig på den viden, der nu er til rådighed.

Samtidig sikrer portalen, at den forskning, der investeres så kraftigt i, også løbende bliver formidlet til den brede befolkning.

I en tid med fake news, konspirationsteorier og almindelig rådvildhed er det svært at få øje på et væsentligere og mere veldædigt projekt. Ovenikøbet et projekt der, hvis ikke det gribes nu, næppe nogensinde igen vil opstå i Danmark.

Opbakningen er massiv fra samtlige interessenter på uddannelsesområdet, de danske biblioteker, og landets medieorganisationer.

Senest har også Kommunernes Landsforening udtrykt deres støtte.

Men lige fedt hjælper det, hvis der ingen midler er, og det var der ikke i det finanslovsudspil, regeringen netop har lagt på bordet. Derfor må andre i forhandlingslokalet se, om økonomien kan findes enten dér eller i det medieforlig, der også står for at skulle indgås.

I alt drejer det sig om mellem 15-20 millioner kroner årligt. Det er prisen for at drive og opdatere det største, danskskrevne kundskabssite, der nogensinde har eksisteret.